Home
    Valetta - Ondernemer zoekt opvolger! - info@valetta.nl
 Winkelwagen  [Nederlands]
Zoek
Producten
  Shopaholics.nl te koop
  Valetta.nl te koop
Extra
  Hoe werkt het?
  Contact
  Opvolger gezocht
Opvolger gezocht
Het voortbestaan van zo’n 180.000 zaken staat op het spel. Ondernemers staan te springen om een opvolger.
Met een eigen bedrijf bouw je steentje voor steentje aan een – hopelijk – gouden toekomst. Je bent zelf de baas, je kunt je eigen ideeën uitvoeren. Maar je weet ook dat vijftig procent van de beginnende bedrijven binnen vijf jaar failliet gaat: daar probeer je niet te veel aan te denken. Er is ook een andere mogelijkheid als je overweegt voor jezelf te beginnen: een bestaand bedrijf overnemen. Honderdtachtigduizend ondernemers staan de komende tien jaar te springen om een opvolger.
MKB-voorzitter Loek Hermans waarschuwt voor een ’geweldige economische klap’ als middelgrote en kleinbedrijven niet worden overgenomen. ,,Het gaat om 180.000 zaken in de komende tien jaar.” Niet alleen gaat met het verdwijnen van de bedrijven de pensioenvoorziening van de eigenaren in rook op, ook zal het verdwijnen van kleinere zaken effect hebben op de plaatselijke gemeenschap.
Het aantal overnames is erg klein, constateert Lia Smit, die zich buigt over bedrijfsopvolging en financiering van MKB Nederland. Terwijl er vorig jaar zeker zestigduizend startende ondernemers waren. ,,Waar dat aan ligt? Het imago van ondernemers is niet goed. Waar dat aan ligt is ons een raadsel. Jongeren willen kennelijk opgeleid worden voor een mooie baan, in een dieselauto rijden en om vijf uur weer naar huis kunnen gaan. Met een bedrijf ben je toch wat meer uurtjes bezig. Toch blijkt uit onderzoek dat je bij een overname op alle fronten beter uitkomt dan als je je eigen bedrijf begint.” (...)
De vrijheid om je eigen bedrijf vorm te geven zoals je zelf wilt, is moeizamer als er al een onderneming bestaat. Dat probleem ziet Smit ook. ,,Het zittende personeel drukt een enorme stempel op het bedrijf, maar op den duur kun je ook zelf mensen gaan selecteren. En je bedrijf heeft meteen al een enorme knowhow.”  (...) Liefde voor het vak is voor veel ondernemers belangrijk.
24 april 2007
Hester Otter
Ondernemer zoekt opvolger - (web)winkel